Redactie regio 0 reactie(s) vr 02 september 2022, 15:28

Vogelgriep vastgesteld in Bunschoten en Barneveld

Laatste update: 3 maanden geleden

NIJKERK – In Bunschoten-Spakenburg is bij een hobbyhouder van sierwatervogels vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 150 vogels ter plekke geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. In de tienkilometerzone liggen 20 pluimveebedrijven, waarvoor een vervoersverbod geldt.

Ook op een legpluimveebedrijf in Barneveld vogelgriep vastgesteld. De 41.000 kippen op het bedrijf worden geruimd. Er geldt een vervoersverbod voor de ca. 220 pluimveebedrijven in de tienkilometerzone rondom het Barneveldse bedrijf.

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Daarnaast gelden regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.