Redactie regio 0 reactie(s) vr 22 april 2022, 19:05

Vervoersverbod voor pluimvee na uitbraak vogelgriep in de regio

Laatst bijgewerkt: vrijdag 19:05 uur
NIJKERK – Voor alle pluimveebedrijven in de gemeente Nijkerk is dinsdag een vervoersverbod van kracht geworden. Ook gelden alle andere landelijke maatregelen tegen vogelgriep. Zo is er een ophokplicht en is het verboden locaties met vogels uit de risicogroep te bezoeken. Particuliere pluimveehouders en hobbyboeren hebben eveneens met strenge maatregelen te maken. Alle particuliere houders en hobbyhouders in de gemeente Nijkerk moeten hun pluimvee uit de risicogroep (o.a. kippen, kalkoenen en eenden) afschermen.

De maatregelen in Nijkerk zijn het gevolg van recente uitbraken van de vogelgriep in de regio. Op woensdag 20 april werden twee gevallen van vogelgriep in Lunteren bekend. Een dag daarvoor werd een geval van vogelgriep in Voorthuizen bekend. In alle drie de gevallen gaat het om bedrijven met leghennen.

NVWA informeert bedrijven rechtstreeks
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) informeert alle Nijkerkse bedrijven rechtstreeks over wat ze moeten doen en laten. Zo geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. De maatregelen gelden ook voor andere dieren en dierlijke producten die afkomstig zijn van professionele bedrijven.

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u een kaart met de huidige besmettingen en de gebieden waarvoor beperkingen gelden.

Wat betekent het voor hobbyboeren en andere inwoners uit Nijkerk?
Er geldt al langere tijd een landelijke afschermplicht. Hebt u bijvoorbeeld kippen in een buiten ren? Dan moet u ervoor zorgen dat ze niet in contact kunnen komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. Op de website van de NVWA leest u hoe u dat kunt doen. Ook mogen hobbyhouders niet met hun risicovogels naar markten, tentoonstellingen of bijeenkomsten.

Wat moet u doen als u een dode (wilde) vogel vindt?
Het is van belang dat dode wilde vogels direct worden gemeld. Op de website van de NVWA leest u waar u dit kunt melden.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Nijkerk

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Nijkerk
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.