Logo 112Nijkerk

Redactie politiek 0 reactie(s) di 22 maart 2022, 15:59

Restzetel in Nijkerk na hertelling naar VVD

Laatst bijgewerkt: dinsdag 15:59 uur
NIJKERK – Het centraal stembureau van de gemeente Nijkerk heeft de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen vastgesteld. Na de hertelling gisteren blijkt dat de VVD de tweede restzetel krijgt en daarmee op vier zetels uitkomt. Bij de eerste telling vorige week bleef de VVD op drie zetels steken. PRO21 moet de restzetel weer inleveren en komt daarmee op vijf zetels. Voor de overige politieke partijen heeft de hertelling geen gevolgen.

Het centraal stembureau besloot zaterdag tot de hertelling omdat er een miniem verschil was bij het toedelen van de tweede restzetel. Het draaide om één stem, waarbij de VVD de restzetel verloor ten gunste van PRO21.

De VVD haalde 2555 stemmen, genoeg voor het behoud van vier zetels, terwijl PRO21 juist vier stemmen minder kreeg en op 3830 stemmen uitkwam. “Ook na de hertelling is het verschil klein, maar ik twijfel niet aan de zorgvuldigheid van de hertelling”, aldus burgemeester Gerard Renkema, voorzitter van het centraal stembureau.

Afwijkingen
De hertelling van de in totaal 19081 stembiljetten heeft slechts een beperkt aantal afwijkingen aan het licht gebracht. Zo bleken in enkele gevallen goedgekeurde stemmen ongeldig. En bij het sorteren zijn enkele stemmen op de stapel van de verkeerde partij beland. Ook zijn enkele optelfouten geconstateerd. “In bijna alle gevallen gaat het om een afwijking van één of twee stemmen, die elkaar soms ook weer opheffen. Los van de restzetel leidt het nergens tot veranderingen, ook niet voor de kandidaten die met voorkeurstemmen zijn verkozen”, aldus burgemeester Renkema.

De huidige gemeenteraad neemt op 28 maart afscheid; de nieuwe gemeenteraad wordt vervolgens op 30 maart geïnstalleerd. Beide vergaderingen vinden plaats in de Expo in Hoevelaken.

Definitieve zetelverdeling
De definitieve zetelverdeling is als volgt:

CDA : 7 zetels
ChristenUnie-SGP : 6 zetels
PRO21 : 5 zetels
De Lokale Partij : 5 zetels
VVD : 4 zetels

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Nijkerk

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Nijkerk
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.