Logo 112Nijkerk

Redactie regio 0 reactie(s) wo 08 november 2023, 16:45

Regionaal alcoholmatigingsproject FrisValley Light stopt

REGIO – De acht regiogemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen hebben besloten het regionale alcoholmatigingsproject FrisValley Light na een periode van zestien jaar te beëindigen. De gezamenlijke handhaving wordt in afgeslankte vorm voortgezet. Het college van gemeente Barneveld heeft ingestemd met de beëindiging van FrisValley Light. De nadruk ligt de komende jaren op een lokale preventieve aanpak, onder meer via het project Opgroeien in een Kansrijke Omgeving. ,,Het terugdringen van alcohol- en drugsmisbruik blijft een prioriteit”, aldus burgemeester Jacco van der Tak.

De acht regiogemeenten richtten op 1 januari 2008 het regionale alcoholmatigingsproject FrisValley op met het doel om gezamenlijk jongeren te wijzen op de gevaren van te vroeg, te vaak en te veel alcoholgebruik.

Campagnes

Het was aanvankelijk de bedoeling dat FrisValley vier jaar zou bestaan, waarna de gemeenten weer zelf verantwoordelijk zouden zijn voor het alcoholpreventiebeleid. Toch werd om verschillende redenen besloten FrisValley (Light) te verlengen en de focus niet alleen op jongeren te richten, maar ook op ouders, (sport)verenigingen, scholen, kerken, supermarkten en horeca.

Tientallen campagnes werden georganiseerd om jongeren – en hun netwerk – te wijzen op de gevaren van (overmatig) alcoholgebruik. Ook werd door middel van een regionale pool van drank- en horecaboa’s het toezicht op en de handhaving van de naleving van de alcoholwetgeving georganiseerd.

Op 31 december 2023 houdt het preventiegedeelte van FrisValley Light – na een periode van 16 jaar – op te bestaan. Eén van de belangrijkste redenen is, dat gemeenten zélf verantwoordelijk (willen) zijn voor hun gezonde leefstijl- of preventiebeleid waarin ook aandacht is voor het tegengaan van overmatig alcoholgebruik. Met de behoefte aan meer lokaal maatwerk, hoeft dit niet langer regionaal te worden georganiseerd.

Opgroeien in een kansrijke omgeving

De gemeente Barneveld zet de komende jaren in op een preventieve aanpak via brede maatschappelijke samenwerking. Dit gebeurt onder andere via het project Opgroeien in een Kansrijke Omgeving. Deze preventieve aanpak is gericht op het creëren van een positieve leefomgeving, waarin jongeren gezond, veilig en kansrijk kunnen opgroeien. Dit doet de gemeente op basis van onderzoeken die uitwijzen dat deze aanpak meer en langduriger effect heeft dan interventies die enkel gericht zijn op de gevaren van middelengebruik.

De regiogemeenten zetten de gezamenlijke handhaving, die tot op heden prima functioneert, in afgeslankte vorm voort. ,,Deze gezamenlijke aanpak loop goed, en stelt ons als gemeenten ook in staat om van elkaar te blijven leren”, aldus de burgemeester Van der Tak.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Nijkerk

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Nijkerk
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.