Redactie algemeen 0 reactie(s) vr 26 november 2021, 17:35

Scholenproject tegen huiselijk geweld stopt per 1 december

Laatst bijgewerkt: maandag 16:06 uur
REGIO – De gemeenten van de West Veluwe Vallei – Barneveld, Ede, Nijkerk, Renkum, Scherpenzeel en Wageningen – stoppen noodgedwongen met het project Handle With Care. Dit project hield in dat een school, na een huiselijk geweldsincident waar de politie bij is betrokken, een signaal ontvangt dat er bij een kind thuis ‘iets’ is gebeurd. Doel hiervan is dat de school op de hoogte is van de situatie en het kind steun kan bieden waar dat nodig is.

Geen rol meer voor politie
De politie heeft een belangrijke rol gespeeld in de aanpak. Zij gaven de signalen door aan leerplicht dat er zich een incident heeft voorgedaan. De landelijke beleidslijn van de politie onderkent het belang van snelle sociale steun aan kinderen, maar ziet hierin niet langer meer een rol voor de politie. Daarnaast is het landelijke privacy advies dat er geen goede juridische basis gevonden kan worden voor het verstrekken van een Handle with Care-signaal. Dit betekent dat de aanpak Handle with Care per 1 december 2021 stopt. Vanaf dat moment worden er geen Handle with Care-signalen meer doorgegeven aan de scholen.

92 signalen
Gemeente Wageningen was in 2018 als pilot al gestart met de nieuwe werkwijze ‘Handle with Care’. Per 1 december 2020 sloten de overige gemeenten aan bij deze werkwijze. Sindsdien zijn er in totaal 92 signalen doorgegeven aan scholen. Deze leerlingen hebben steun vanuit school mogen ervaren, wat hun veerkracht versterkt en de schade van geweld kan helpen beperken.

Steun op school
De Handle with Care werkwijze is simpel. Alleen de naam en geboortedatum van het kind of kinderen en het codewoord ‘Handle with Care’ worden gedeeld. Leerplicht zorgt ervoor dat dit signaal bij de juiste school terechtkomt zodat de leerkracht op de hoogte is van de situatie. Leerkrachten hebben aan de kinderen sociale steun geboden in de vorm van aandacht, ruimte voor rust, begrip en bijvoorbeeld flexibiliteit met toetsen. Dit is voor de kinderen als direct of indirect slachtoffer van huiselijk geweld van groot belang.

Hoe verder
De burgemeesters en wethouders van de gemeenten, maar ook de deelnemende scholen, betreuren de gang van zaken. Op dit moment wordt gekeken of er andere mogelijkheden zijn om door te gaan met Handle with Care. Veilig Thuis is genoemd als mogelijke optie om Handle with Care- signalen door te geven aan leerplicht. Deze optie wordt nu nader verkend. De gemeenten streven ernaar om in het eerste kwartaal van 2022 meer duidelijkheid te kunnen geven over een vervangende route.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Nijkerk

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Nijkerk
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.