Redactie — algemeen0 reactie(s) — di 27 juli 2021, 14:07

Maaien van bermen en kruidenrijke terreinen in de gemeente Nijkerk

NIJKERK – De gemeente maait op 2 momenten in het jaar. De bermen met een ruige vegetatie 2 keer (vanaf juni en in oktober). Bermen met weinig vegetatie maait de gemeente 1 keer per jaar. De eerste maaironde is bijna afgerond. Daarbij laat de gemeente bewust plekjes met kruiden staan. Insecten kunnen hier plekjes vinden waar zij zich kunnen verschuilen, eitjes kunnen afzetten en of nectar kunnen verzamelen. Op dit moment bloeien de Teunisbloem en de Kattenstaart. Als u hier langsloopt of fietst kunt u veel vlinders of andere insecten spotten, zij snoepen graag van de nectar die deze bloemen hebben.

Nu maaien om bloeiende kruiden te behouden
Door 1 tot 2 keer per jaar te maaien ontstaan bermen met rijk aanbod aan kruiden. Wilde kruiden zijn belangrijk voor vlinders en bijen. Maar onder voedselrijke omstandigheden groeien grassen harder en verdringen de kruiden. Om kruiden de kans te geven om mooi tot bloei te (blijven) komen, moeten we grassen zoveel mogelijk beperken en de grond voedselarm houden en dus maaien. Helaas ook als er bloemen in bloei staan. Doen we dat niet, dan neemt het gras de overhand en komen er steeds minder bloeiende kruiden.

Gevaarlijke verkeerssituatie
Staat in een berm lang gras en zorgt dit voor onveilige verkeerssituatie? Dan kunt u dit melden bij de gemeente. Dit kan telefonisch via het algemene telefoonnummer 14 033 of via onze website www.nijkerk.eu en kies voor het formulier ‘Melding over woon- en leefomgeving doen’. De gemeente beoordeelt de melding en maait de berm (nogmaals) als het groen zorgt voor onveilige verkeerssituatie. Bijvoorbeeld als het gras het zicht wegneemt voor fietsters.

Met kruiden ingezaaide terreinen
In het buitengebied heeft de BAO (Stichting Biotoopverbetering Agrarisch Overleg) in opdracht van de gemeente Nijkerk samen met de boeren kruidenrijke akkerranden ingezaaid. Op enkel plaatsen heeft de gemeente zelf kruiden ingezaaid zoals op het oude terrein van het voormalige zwembad Bloemendal en tegenover het nieuwe zwembad (Jaap van de Krol bad).< Ook in Hoevelaken zijn er enkele terreintjes (Koninginneweg)ingezaaid met kruiden.

Gazon
Naast kruidenrijke grasvelden en bermen ruw gras hebben we ook terreinen die we als gazon beheren. We laten de gazons regelmatig maaien (16-30) keer per jaar.

Mocht u ideeën hebben hoe de gemeente Nijkerk de omgeving nog aantrekkelijker kan maken voor mens en insect dan vernemen we dat graag.

Wadi
In steeds meer nieuwbouwwijken zijn wadi’s aangelegd. Een wadi is een verlaagde groenstrook waarin regenwater opgevangen wordt en daar langzaam kan indringen in het grondwater. In veel gevallen worden deze wadi’s beheerd als kruidenrijke vegetaties die selectief gemaaid worden.