Datum vandaag Tijd 06:46:04 Bgm-01 Stank/hind. Lucht (gaslucht) Van Speykstraat Nijkerk 071131 Prio Middel Eenheid | Blusgroep 2 spoed Nijkerk Brandweer Nijkerk...
woensdag 22 januari 2020

DONDERDAG 12|12

Binnenvaarschip bevat teveel fosfine

Nijkerk – In de havenkom van Nijkerk ter hoogte van het Stad Huis ligt al enkele dagen binnenvaarschip ‘Energie’. Het schip is afgezet met lint en op een doek staat groot ‘Poison gas’.

Metingen in het schip hebben aangetoond dat er een iets te hoge concentratie fosfine in het laadruim aanwezig is.

Fosfine, ook bekend als fosforwaterstof of waterstoffosfide, is een fosforverbinding met als brutoformule PH₃. Het is een kleurloos, ontvlambaar en zeer giftig gas dat slechts in minieme hoeveelheden oplosbaar is in water. Fosfine wordt onder meer ingezet als bestrijding tegen mollen en woelratten.

Het binnenvaarschip de ‘Energie’ is één van de schepen waarvoor een week geleden al gewaarschuwd werd. Op de Lek bij Nieuwegein is een schippersechtpaar onwel geworden door het gas. Zeker 13 tot 22 schepen hebben mogelijk de gevaarlijke lading aan boord.

De Algemeene Schippers Vereeniging ASV liet via sociale media weten dat een van de schippers in coma wordt gehouden. Ze zouden allebei langdurig zijn blootgesteld. Terwijl de norm voor fosfine 0.2 ppm is, kregen zij 15 ppm binnen, aldus de ASV.

jan zegt: spacer
voer van ABZ bevat dat dan ook te veel. De varkens bij ons slapen ook veel op dit moment
12-12-19 17:26
Score: 0