Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 16:13:40 Amersfoortseweg 3864NH Nijkerkerveen 63846 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-119

Ambulance 07-119

donderdag 28 mei 2020

VRIJDAG 12|07

Botulisme en blauwalg aangetroffen in Nijkerk

Raak dode dieren niet aan en vermijd contact met het water

NIJKERK - Botulisme en blauwalg zijn twee verschillende problemen. Botulisme is een vorm van vergiftiging, die vooral in de zomer slachtoffers maakt onder watervogels. Het verlamt de spieren en de vogels stikken of verdrinken. Water met blauwalgen ziet er niet aantrekkelijk uit en het kan stinken. Via dit bericht krijg je actuele informatie en achtergronden over blauwalgen en botulisme.

 

Botulisme

Botulisme wordt veroorzaakt door het gif botulinum. De bacterie Clostridium botulinum maakt dit gif aan tijdens de groei. Deze bacterie is op veel plaatsen aanwezig in het water. Hier kan Waterschap Vallei en Eem weinig aan doen. Wel proberen ze de omstandigheden voor de bacterie te verslechteren. Botulisme houdt van temperaturen boven de twintig graden en piekt in de zomer. In Nijkerk is in de Freule Helenastraat botulisme aangetroffen. De gemeente plaatst maandag borden.

 

Blauwalgen

Blauwalgen (cyanobacteriën) zitten van nature in het water en kunnen giftige stoffen produceren. Een bepaalde combinatie van temperatuur, licht en voedingsstoffen zorgt ervoor dat blauwalgen zich ontwikkelen. Dat gebeurt vooral in de zomer, bij een temperatuur tussen de 20 en 30 graden, weinig stroming en voldoende licht. Door de sterke groei van blauwalgen kunnen groene drijflagen op het water ontstaan. In Nijkerk is aan de Westkadijk blauwalg aangetroffen.

 

Vermijd contact met water

Raak dode dieren niet aan en vermijd contact met het water. Houd ook je huisdieren uit de buurt van het water. Ruim dode dieren niet zelf op, maar meld het bij het waterschap. De bacterie die botulisme veroorzaakt, vermenigvuldigt zich in eiwitrijk materiaal, zoals kadavers. Zo komen er meer bacteriën in het water. Dode dieren ruimen we daarom zo snel mogelijk op. Bij mensen is botulisme zeer zeldzaam. Symptomen zijn misselijkheid, overgeven, moeheid, duizeligheid, droge mond en buikklachten. Waarschuw een huisarts als je deze symptomen waarneemt.

 

Van verschillende blauwalgen is bekend dat ze giftige stoffen produceren. Deze stoffen vormen een risico op vergiftiging van mens en dier. Vooral de drijflagen zijn een groot risico, omdat hier veel cellen bij elkaar zitten. Vermijd contact met deze drijflagen en laat dieren niet drinken van water waarin je blauwalgen ziet of waarin ze zijn aangetroffen.

Foto's
1/1
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant

Headlines