Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 16:25:05 Velde Vd, Huisarts Kantemarsweg Hoevelaken 3871AP 4575 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-108

Ambulance 07-108

donderdag 17 januari 2019

DINSDAG 12|06

IVN midzomerplantenjacht zaterdag 16 juni

Met inventarisatieprojecten probeert Floron antwoord te krijgen op vragen als: waar komen de planten voor? Hoeveel zijn het er? Gaan ze voor- of achteruit?

BARNEVELD - FLORON bestaat in 2018 dertig jaar. Om dat te vieren organiseert de stichting, die het onderzoek naar de verspreiding van wilde planten in Nederlandcoördineert, Midzomerplantenjachten verspreid over het hele land. Ook IVN Barneveld doet mee op zaterdag 16 juni en nodigt plantenliefhebbers uit voor deze excursie in Klein Bylaer, ongeacht zijn of haar kennisniveau op plantengebied.

 

,,Met inventarisatieprojecten probeert Floron antwoord te krijgen op vragen als: waar komen de planten voor? Hoeveel zijn het er? Gaan ze voor- of achteruit? Veel van de door Floron georganiseerde activiteiten worden uitgevoerd door vrijwilligers, zoals de Plantenwerkgroep van het IVN in Barneveld", vertelt Marja Barreveld coördinator van deze IVN-werkgroep. De werkgroep bestaat uit veertien leden. Het doel van het inventariseren is voorlichting en advies te geven en ecologisch onderzoek te doen ten behoeve van wetenschap, beheer, beleid en bescherming van plantensoorten. ,,Wij inventariseren op terreinen van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Geldersch Landschap en kastelen en andere interessante gebieden."

 

Kleine Zonnedauw

De inventarisatie van de Barneveldse Plantenwerkgroep zaterdagochtend in Klein Bylaer, een gebied van Geldersch Landschap en Kastelen, is bedoeld voor geïnteresseerde leken en deskundigen. ,,Klein Bylaer is een mooi en interessant natuurgebied, bestaande uit meerdere biotopen - waar dus verschillende planten kunnen voorkomen- zoals droge heide, natte heide, kwelgebieden en bos. We verwachten verschillende bijzondere soorten te zien, zoals koningsvaren, veenpluis, kleine zonnedauw, bruine snavelbies, echte guldenroede en hopelijk nog veel meer", vertelt Marja enthousiast. ,,We zijn twee uur in het veld en omdat Klein Bylaer een kwetsbaar gebied is, houden we ons aan de wandelpaden. De aanwezigen - en dat hoeven zeker geen deskundigen te zijn- kunnen zien hoe wilde planten gedetermineerd worden, hoe het resultaat vastgelegd wordt en hoe de communicatie met Floron verloopt. Voor het bepalen van de naam van een plant, gebruiken we de Heukels' Flora, de flora van Henk Eggelte en andere boeken, zoals de Bloemengids van Natuurmonumenten of andere plaatjesboeken. We leggen ook uit hoe een aantal van onze groep de Nova-app gebruikt om gegevens in te voeren." Die gegevens over wilde planten worden weer gebruikt door Floron.

 

,,Uiteraard is er ruim de tijd en gelegenheid om de leden van de plantenwerkgroep alle vragen te stellen. Er zijn beginnende, meer ervaren en zeer deskundige floristen aanwezig . ,,We laten zien dat ook wij allemaal van elkaar leren."


Geïnteresseerden zijn zaterdag 16 juni om 9.30 uur welkom op het parkeerterrein aan de Kallenbroekerweg in Barneveld. Gezamenlijk trekt de groep het gebied in.

Foto's
1/1
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie