Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 23:51:14 P Bgm-01 Reanimatie (inzet Aed) Holkerweg Nijkerk 071180 Prio Eenheid | CPA GelderlandMidden (GHOR Co?rdinator First...
donderdag 09 juli 2020

Archief

Gevangenisstraffen geëist tegen Amersfoortse inbrekersbende

Gemaakt: Dinsdag, 11 februari 2020 16:49

REGIO - Het Openbaar Ministerie heeft gevangenisstraffen tot 28 maanden geëist tegen vier leden van een inbrekersbende uit Amersfoort. De vier jonge mannen van tussen de achttien en twintig jaar moesten zich vandaag verantwoorden tegenover de rechtbank in Utrecht. De mannen worden verantwoordelijk gehouden voor elf woningbraken die gepleegd zijn tussen juni 2018 en april 2019 in de gemeenten Ede, Barneveld, Amersfoort, Utrechtse Heuvelrug, Elburg, Nijkerk en Nunspeet. Drie van de vier verdachten zijn ook vervolgd voor drugshandel.

 

De politie kwam de verdachten op het spoor binnen een onderzoek naar woningbraken in en rondom Amersfoort. Aanleiding voor dit onderzoek was de recente sterke stijging van het aantal woningbraken in dit gebied.

 

Onderzoek naar telefoongesprekken en andere vormen van communicatie leidde naar de vier verdachten. Ook bleek dat zij zich niet alleen bezig hielden met inbraken, maar ook met het handelen in harddrugs. Drie van hen zijn hier in deze zaak voor vervolgd. De vierde zal hier voor in april voor de rechter moeten verschijnen.

 

De verdachten werden in april vorig jaar aangehouden, drie van hen zitten nog steeds vast. Na de aanhouding werden de woningen van de verdachten doorzocht. Er werden goederen aangetroffen die in verband gebracht werden met de inbraken. Ook werden verschillende soorten drugs aangetroffen.

 

De inbraken waren in de privésfeer van de slachtoffers en hadden daardoor een grote impact. Er werden veel waardevolle goederen gestolen. Bovendien zijn slachtoffers dierbare herinneringen verloren, zoals sieraden en gegevensdragers met foto's, enkel voor financieel gewin van de verdachten. Een van de slachtoffers was dusdanig aangedaan dat zij moest worden opgenomen in het ziekenhuis en nu niet meer thuis kan wonen.

 

Het feit dat drie van de verdachten wat de inbraken betreft georganiseerd te werk gingen en daarmee in de visie van het Openbaar Ministerie een criminele organisatie vormden, is als strafverzwarend meegewogen bij het bepalen van de eisen. Dit resulteerde behalve de eis tot 28 maanden gevangenisstraf (waarvan 8 voorwaardelijk) tegen de hoofdverdachte, in eisen van 15, 18 en 18 maanden jeugddetentie voor de andere drie (waarvan respectievelijk 5, 6 en 12 voorwaardelijk). Zij pleegden de strafbare feiten deels toen ze nog minderjarig waren. Ook zijn er diverse bijzondere voorwaarden geëist, zoals contactverboden en intensieve begeleiding.

 

De rechtbank doet op 10 maart uitspraak.

Europese dag van alarmnummer 112

Gemaakt: Dinsdag, 11 februari 2020 16:53

EUROPA - Vandaag (11-2) is het de 'Europese dag voor het alarmnummer 112'. In elk land van de Europese Unie kan 112 gebeld worden voor hulp in levensbedreigende situaties. Deze speciale dag is een initiatief van de Europese Commissie om de bekendheid van 112 te vergroten.

 

Alarmnummer 112
In geval van een acute (medische) hulpvraag of noodsituatie, belt u het alarmnummer 112:

  • 112 centralist neemt op en meldt zich met 'de 112 alarmcentrale'
  • U vertelt van wie u hulp moet hebben: politie - brandweer - ambulance
  • U vertelt waar hulp wordt gewenst, in welke plaats en het adres
  • U wordt nu doorverbonden met de alarmcentrale van de desgewenste dienst

 

Probeer zo duidelijk en rustig mogelijk uw verhaal te doen. De centralist kan dan snel een duidelijk beeld krijgen van wat er aan de hand is en welke noodzakelijk gewenste hulp gestuurd moet worden.

 

De 112-meldingen komen binnen bij de gemeenschappelijke meldkamer (GMK). Centralisten van ambulance, brandweer en politie zitten fysiek bijeen en nemen rechtstreeks de meldingen aan die via alarmnummer 112 binnenkomen.

Brandmelding Kasteel Oldenaller in Putten blijkt gelukkig loos alarm

Gemaakt: Woensdag, 12 februari 2020 16:11

PUTTEN - Woensdagmiddag 12 februari om 13:40 uur werd de brandweer gestuurd naar een monumentaal pand aan de Oldenallerallee in Putten voor een brandmelding op de bovenste verdieping.

 

Bij aankomst bleek het gelukkig mee te vallen. Uit onderzoek bleek dat door de harde wind de rook van het vuur in een openhaard niet weg kon komen. Dit veroorzaakte de rookontwikkeling in het pand.

Vuurwapen en drugs aangetroffen in woning Prinsenweg na anonieme melding

Gemaakt: Donderdag, 13 februari 2020 17:33

NIJKERK - Naar aanleiding van een melding via Meld Misdaad Anoniem over de mogelijke aanwezigheid van een vuurwapen in een woning aan de Prinsenweg heeft de politie dinsdag 11 februari een onderzoek ingesteld.

 

Tijdens dit onderzoek werden naast een vuurwapen en munitie ook een geldbedrag en drugs, waaronder 2100 XTC pillen en aangetroffen. Alle goederen zijn in beslag genomen.

Bij het onderzoek werd onder meer gebruik gemaakt van een speurhond.

 

Twee personen werden aangehouden en ingesloten voor nader verhoor. Zij worden verdacht van overtreding van de Wet Wapens en Munitie en de Opiumwet.

 

Het melden van verdachte situaties loont

Burgers kunnen anoniem informatie verstrekken via de Meldlijn Meld Misdaad Anoniem. Deze meldlijn is bereikbaar op 0800-7000. Ook online melden is mogelijk. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie. De anonimiteit en veiligheid van de melders is voor M. van hoofdbelang. De anonimiteit van de melder is voor M. zelfs belangrijker dan het oplossen van een zaak. Bellers hoeven hun naam dus niet te noemen en ook de nummerweergave is voor dit telefoonnummer buiten werking gesteld. Verder worden geen bandopnames van de telefoongesprekken bewaard. Als de anonimiteit gewaarborgd kan worden stuurt M. de anonieme melding direct door naar de partners, zoals de politie en andere opsporingsdiensten.

Overleden persoon aangetroffen in bungalow op vakantiepark in Putten

Gemaakt: Vrijdag, 14 februari 2020 15:33

PUTTEN - In een bungalow op Vakantiepark Heihaas aan de Voorthuizerstraat in Putten is vrijdag 14 februari een overleden persoon aangetroffen.

 

De politie doet onderzoek naar de doodsoorzaak en de identiteit van het slachtoffer. De omgeving is afgezet voor onderzoek.

Klein brandje op dak van woning in Hoevelaken snel geblust

Gemaakt: Vrijdag, 14 februari 2020 17:21

HOEVELAKEN - Vrijdagmiddag 14 februari rond 17.00 uur is brand ontstaan op het dak van een woning aan de Van Dedemlaan in Hoevelaken.

 

Door snel handelen van de brandweer is erger voorkomen en kon het vuur snel worden gedoofd. Over de oorzaak is nog niks bekend.

Brommobiel vliegt in brand bij tankstation in Terschuur

Gemaakt: Zaterdag, 15 februari 2020 08:13

TERSCHUUR - Een jongeman wist zaterdagmorgen rond half 8 grote ellende te voorkomen door zijn brandende brommobiel te blussen bij tankstation TinQ aan de Hoevelakenseweg in Terschuur. De brommobiel vatte rond half acht vlam.

 

De jongeman had net getankt en zag rook onder de motorkap komen. Hij stopte de brommobiel en pakte een poederblusser van het tankstation en wist het vuur te blussen. De brandweer van Zwartebroek heeft een nacontrole gedaan en het vuur definitief geblust. De auto is total loss.

Vragen en antwoorden over onderzoek bombrieven

Gemaakt: Zaterdag, 15 februari 2020 16:34

NEDERLAND - Naar aanleiding van de afpersingsbrieven met snelontvlambare inhoud is de politie een uitgebreid onderzoek gestart. In het rechercheonderzoek, dat wordt geleid door de eenheid Amsterdam, is door het Openbaar Ministerie een beloning van 15 duizend euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot oplossing van de zaak. Voor meer informatie en uitleg over het rechercheonderzoek heeft de politie onderstaande Q & A opgesteld. Heeft u tips voor de recherche? Kijk dan onderaan deze pagina voor contactgegevens.


Wat speelt er?
Vanaf eind 2019 zijn tien bedrijven uit het hele land op verschillende momenten doelwit geworden van afpersingsbrieven en/of hebben brieven met een ontbrandende inhoud ontvangen. Enkele van deze brieven zijn tot ontbranding gekomen. Daarbij is gelukkig niemand gewond geraakt, maar de betrokkenen zijn logischerwijs erg geschrokken.

 

Wat staat er in de afpersingsbrieven?
In de afpersingsbrieven wordt van de geadresseerde bitcoins geëist. Wanneer daar niet aan wordt voldaan, wordt gedreigd met nare gevolgen.

 

Hoe gevaarlijk zijn de brieven met ontbrandende inhoud?
Gelukkig is er tot dusverre niemand daadwerkelijk gewond geraakt door de brieven. De politie heeft onderzoek gedaan naar de inhoud van de enveloppen en stelt dat het mogelijk was geweest dat de opener van de envelop serieuze brandwonden zou hebben opgelopen.

 

Loop ik gevaar?
De afpersingsbrieven zijn vooralsnog enkel gericht aan tien bedrijven. De politie heeft nauw contact met de afgeperste bedrijven en heeft hen een duidelijk handelingsperspectief gegeven. Ook met postbezorgende bedrijven is nauw contact en een handelingsperspectief gegeven.

 

Hoe herken ik een enveloppe van de afperser?
De afpersingsbrieven en brieven met ontbrandende inhoud zijn vooralsnog verstuurd in witte enveloppen. De enveloppen zijn gefrankeerd met twee postzegels. Het adreslabel is geprint en de enveloppen worden uit naam van het CIB of een afzender met een fictieve naam verstuurd. In de enveloppe is een duidelijke verdikking voelbaar. Zie ook onderstaande foto's. Heeft u twijfels over een enveloppe die u heeft ontvangen? Controleer dan de afzender, neem indien mogelijk contact op met de afzender of er een brief is verstuurd. Indien u de situatie niet vertrouwt, kunt u te allen tijde contact zoeken met de politie.

 

Wat moet ik doen als ik denk dat ik een verdachte brief heb ontvangen?
Blijf bij twijfel van de enveloppe af en creëer afstand. Maak een inschatting of de enveloppe voldoet aan de bovenstaande kenmerken. Kijk naar de afzender en probeer te achterhalen of de afzender een bestaand bedrijf is en probeer contact te zoeken met de afzender of er daadwerkelijk iets naar u is verzonden. Is dat niet het geval en vertoont het poststuk verdachte kenmerken? Alarmeer dan de politie.

 

Hoe staat het rechercheonderzoek ervoor?
De politie heeft vanaf het eerste afpersingssignaal de zaak zeer serieus opgepakt. Het onderzoek staat onder leiding van de recherche van de eenheid Amsterdam. Daar werkt een Team Grootschalige Opsporing aan de zaak. Zij worden ondersteund door experts van de Forensische Opsporing en politiepsychologen, maar ook door externe experts op het gebied van taal, papier en cryptomunten.

 

Hoe ziet het rechercheonderzoek eruit?
In een afpersingsonderzoek zoals momenteel gaande is, wordt uiteraard alles uit de kast gehaald om de afperser zo snel mogelijk op te sporen en aan te houden. Daarbij wordt uiteraard sporenonderzoek gedaan op vingerafdrukken en aanwezigheid van dna-materiaal. Alle delen van de enveloppen en inhoud worden daarbij minutieus onderzocht met ondersteuning van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Daarnaast wordt de expertise ingeschakeld van de meest uiteenlopende (externe) specialisten die meer duiding kunnen geven over de achtergrond van de afperser.

 

Is er een beloning uitgeloofd?
Het Openbaar Ministerie heeft een beloning uitgeloofd van 15 duizend euro voor de gouden tip die leidt tot aanhouding van de verdachte(n).

 

Weet de politie al wie achter de afpersing zit?
Nee, het onderzoek is in volle gang, waarbij alle registers worden opengetrokken. Er hebben nog geen aanhoudingen plaatsgevonden.

 

Ik heb een tip voor het onderzoeksteam
De recherche komt graag in contact met mensen die meer informatie die van belang kan zijn voor het onderzoek. U kunt daarvoor contact opnemen met 0900-8844, met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of Team Criminele Inlichtingen 079-3458 999.

Hulpdiensten rukken groots uit voor mogelijke brand op vaartuig in het Nijkerkernauw

Gemaakt: Zaterdag, 15 februari 2020 16:50

NIJKERK - Zaterdagmiddag 15 februari zou brand hebben gewoed op een vaartuig. Rond 12.45 uur kwam er een melding dat er een vuurbal gezien zou zijn in de haven van Nijkerk en dat er brand zou zijn op een schip in het Nijkerkernauw.

 

Meerdere eenheden van de brandweer werden ingezet, waaronder boten en een duikteam. Na een grote zoektocht op het water werd niets aangetroffen.

 

De oorzaak van het vuur bleek uiteindelijk een vuurkorf te zijn bij een boerderij in het buurschap Nekkeveld.

Korpsen uit de regio strijden om eerste plaats tijdens kringwedstrijd in Harskamp [video]

Gemaakt: Zaterdag, 15 februari 2020 17:54

HARSKAMP - Voor de 77e keer zijn er zaterdag kringwedstrijden gehouden van het ''kring Barneveld''. Elk jaar organiseert een korps de wedstrijden en dit jaar was het de beurt aan Harskamp.

 

Aan de Westenengerdijk bij Loonbedrijf RAP was brand ontstaan in een loods. Een van de werknemers was bezig met het reinigen van een sproeimachine en kreeg een hartstilstand. Veel korpsen dachten dat er met gevaarlijke stoffen werd gewerkt maar uiteindelijk kwam de eigenaar melden dat er water in de tank zat. In de overkapping van de schuur was brand ontstaan met een doorslag naar een naastgelen schuurtje via een hooizolder. Daar in dat schuurtje was een andere werknemer aan het werk en raakte bekneld onder een tractorwiel. Beiden moesten zo snel en veilig mogelijk gered worden waarna ook de brand kon geblust worden.

 

De korpsen die meededen aan de vaardigheidstoets kwamen uit Barneveld, Hoevelaken, Kootwijkerbroek, Nijkerk, Scherpenzeel, Voorthuizen, Wageningen en Zwartebroek.

 

Uitslag

1. Barneveld

2. Voorthuizen

3. Hoevelaken

4. Nijkerk

5. Scherpenzeel

6. Kootwijkerbroek

7. Wageningen

8. Zwartebroek

Stormschade in de regio lijkt mee te vallen [live fotoblog]

Gemaakt: Zondag, 16 februari 2020 17:06

REGIO - De schade van storm Dennis die over Nederland raasde, lijkt mee te vallen. Precieze aantallen van het aantal meldingen heeft de brandweer niet, maar voor zover bekend zijn er geen ernstige ongelukken gebeurd. Het KNMI gaf code geel af tot drie uur vanmiddag. Ondanks dat Dennis waarschijnlijk minder krachtig is dan zijn 'zusje' Ciara waarschuwt het KNMI wel voor harde windstoten.

 

Bomen en dakplaten

De meeste meldingen die binnenkomen bij de brandweer zijn boomgerelateerd, alhoewel de brandweer ook af moest op delen die loskwamen van een steiger en dakplaten die los dreigden te komen van een nieuwbouwwoning.

 

Zie ook:

Dakleer van pand in Nijkerk laat los door storm

Gemaakt: Zondag, 16 februari 2020 18:18

NIJKERK - Zondagmiddag 16 februari rond 17.40 uur is een strook dakbedekking losgeraakt door de harde wind aan de Holkerstraat in Nijkerk.

 

De brandweer heeft het dakleer verwijderd met hulp van een hoogwerker. De straat was daardoor afgesloten. Bij de vorige storm is de brandweer bij het zelfde pand druk geweest.

Afpersingsbrieven vanavond in uitzending Opsporing Verzocht

Gemaakt: Dinsdag, 18 februari 2020 18:00

NEDERLAND - Als een medewerker van een bedrijf aan de Bolstoen in Amsterdam op woensdagochtend 12 februari een postpakket opent, ontploft het pakket. In de begeleidende afpersingsbrief wordt betaling van bitcoins geëist. De politie vraagt in Opsporing Verzocht het publiek om tips in deze en andere zaken.


Bij de ontbranding van de brief raakt niemand gewond. De politie houdt er sterk rekening mee dat deze brief past in de reeks eerder verstuurde bombrieven, die op verschillende locaties in het land zijn aangetroffen. Ook de brief in Kerkrade van eerder die ochtend maakt deel uit van het onderzoek.

 

Uitzending
Opsporing Verzocht wordt uitgezonden op dinsdag 18 februari vanaf 20.35 uur op NPO 1. De herhaling is woensdag 19 februari om 11.55 uur te zien op NPO 2.

 

Zie ook:

Gemeente Putten peilt belangstelling voor ‘boevenverklikker’ om auto-inbraken te voorkomen

Gemaakt: Woensdag, 19 februari 2020 17:34

PUTTEN - In 2019 werd er in Putten bijna 50 keer iets uit een auto gestolen. Om auto-inbraken te voorkomen promoot en inventariseert de gemeente Putten de interesse voor de zogenaamde 'boevenverklikker' voor particuliere auto-eigenaren.

 

De gemeente Putten sluit hiermee aan bij een initiatief van de gemeente Barneveld. Na een succesvolle proef in Barneveld, bundelen de gemeenten Barneveld en Putten straks de uitkomsten van de inventarisatie. Want hoe meer belangstelling er is, hoe scherper de prijs voor de consument kan worden.

 

Maak uw interesse kenbaar

Heeft u belangstelling voor een boevenverklikker? Vul uw gegevens dan in op de website www.inbraaksensor.nl. Voor alle duidelijkheid: dit is alleen een inventarisatie om te zien hoeveel auto-eigenaren interesse hebben. Het verplicht u tot niets. Het is aan u of u in de toekomst wel of niet tot aanschaf overgaat. Naar verwachting gaat de boevenverklikker tussen de € 100,00 en € 200,00 kosten.

 

Wat is een boevenverklikker?

Een boevenverklikker is een anti-inbraaksensor dat wordt gebruikt om auto-inbraken te voorkomen. Het gaat om een compact apparaatje dat (uit het zicht) in de auto ligt. Deze sensor geeft een signaal af op het moment dat er beweging in/van de auto waarneembaar is. Dit signaal komt binnen op de telefoon van de eigenaar van de auto. Die kan vervolgens actie ondernemen of de politie bellen.

Auto achterstevoren in de vangrail na aanrijding met vrachtwagen op A1 bij Terschuur

Gemaakt: Woensdag, 19 februari 2020 21:41

TERSCHUUR - Woensdagavond 19 februari rond 20.35 uur heeft een ongeval plaatsgevonden op de Rijksweg A1 bij Terschuur.

De automobilist is in de slip geraakt nadat deze een vrachtwagen aan de achterkant had geraakt en is uiteindelijk achterstevoren tegen de vangrail tot stilstand gekomen. De vrachtwagenchauffeur en de automobilist zijn samen in de vrachtwagen naar de parkeerplaats gereden. Daar werd de verlichting van de vrachtwagen gerepareerd.

Door het ongeval is een rijstrook afgesloten geweest. Een bergingsbedrijf heeft de auto meegenomen en de automobilist op de parkeerplaats opgehaald.

Bestelbus vliegt uit de bocht in Putten

Gemaakt: Woensdag, 19 februari 2020 22:18

PUTTEN - Op de kruising van de Sprielderweg met de Krachtighuizerweg in Putten is woensdagavond 19 februari omstreeks 21:50 een bestelbusje uit de bocht gevlogen.

 

De 34-jarige bestuurder uit Putten werd ter plaatse door het ambulancepersoneel nagekeken op eventuele verwondingen. De man had wat uit te leggen aan de politie aangezien er een aangebroken fles Whisky naar buiten viel toen een agent de deur van de bijrijdersstoel opende.

Brutale winkeldiefstal vastgelegd op camera

Gemaakt: Donderdag, 20 februari 2020 16:28

NIJKERK - Bij de Jumbo aan het Molenplein is donderdagmiddag 20 februari een brutale winkeldiefstal vastgelegd op camera. Een, naar het lijkt jonge man, maakt achter een pilaar zijn rugtas klaar om er makkelijk spullen in te stoppen.

 

Hij lijkt te weten waar de camera's hangen aangezien hij tot twee maal toe achter een pilaar duikt. Op de beelden is goed te zien dat er snel spullen vanuit het schap de tas ingaan. De buit bestond voornamelijk uit cosmetica.

 

Informatie over deze winkeldiefstal? Neem contact op met de politie 0900-8844.

Automobilist uit Putten ontdekt miauwend katje onder motorkap

Gemaakt: Donderdag, 20 februari 2020 19:24

PUTTEN - Donderdagmiddag kreeg Dierenambulance Putten-Barneveld een melding van mensen uit Putten. Ze wilden met hun auto weg en hoorden onder het rijden gemiauw. Gestopt en er bleek een kat onder de motorkap te zitten.

 

De dierenambulance werd gebeld maar ondertussen probeerden de mensen zelf ook om de kat eruit te krijgen en dat lukte. Hij zat op de arm van degene die hem eruit gehaald had en sprong eraf onder een andere auto. Ondertussen waren medewerkers van de dierenambulance ter plaatse en moesten plat op onze buik om de kat eruit te halen. Uiteindelijk gelukt en gauw in de bench.

 

De kat had gelukkig een chip en was goed geregistreerd en zo kon de kat weer naar de eigenaar.

 

Dierenambulance Putten Barneveld

Dierenambulance Putten Barneveld is werkzaam in de plaatsen Terschuur, Zwartebroek, Barneveld, Voorthuizen, Stroe, Kootwijk, Kootwijkerbroek, Garderen en Putten. Wilt u een melding doen? Bel dan 06 – 55 79 78 50.

 

De Dierenambulance is een vrijwilligersorganisatie en is onder andere afhankelijk van giften en donaties. Donateur worden?

Aanrijding auto versus motor op rotonde in Nijkerk

Gemaakt: Zaterdag, 22 februari 2020 16:54

NIJKERK - Zaterdagmiddag rond de klok van half vijf vond er een aanrijding plaats op de rotonde Tabaksplanter Arkemheenweg in Nijkerk. Een motorrijder kwam in aanraking met een auto en kwam daarbij ten val. Hij raakte daarbij lichtgewond.

 

De poltie en een ambulance zijn ter plaatse gekomen, omstanders hadden zich intussen ontfermd over de onfortuinlijke motorrijder. Over de oorzaak van het ongeval is verder niets bekend. 

Kleine brand in productiehal van Struik Foods

Gemaakt: Zondag, 23 februari 2020 16:42

NIJKERK - Bij Struik Foods aan de Voorthuizerweg in Nijkerk is zondagmorgen een kleine brand uitgebroken in een productie hal. De brandweer rukte rond 10:30 uur met meerdere wagens uit.

 

De hele hal stond bij aankomst van de brandweer onder de rook. De brand was snel onder controle. De brandweer heeft de hal geventileerd. Niemand raakte gewond.

File op A1 na meerdere ongevallen door hagelbui

Gemaakt: Woensdag, 26 februari 2020 19:01

VOORTHUIZEN - Op de A1 tussen Kootwijk en Voorthuizen zijn woensdagavond rond 18:15 uur meerdere ongevallen gebeurd. Een auto belandde in de sloot.


Door het ongeval ontstond er een flinke file van Apeldoorn richting Amersfoort. Naast de auto die in de sloot belandde kwamen twee andere auto's op rijstrook 1 achterop elkaar tot stilstand. Ook op de rijbaan richting Apeldoorn knalde een auto in de vangrail. Zover bekend raakte niemand gewond. Automobilisten werden opgeschrikt door een flinke hagelbui kort voor het ongeval.

Maximumsnelheid omlaag, ook voor hulpdiensten

Gemaakt: Woensdag, 26 februari 2020 19:12

NEDERLAND - Op 16 maart daalt de maximum snelheid op snelwegen overdag naar 100 km/u gaat. Hiermee daalt ook de maximum snelheid voor hulpdiensten. Die ligt met zwaailicht en sirene namelijk op 40 km/u boven de limiet voor het andere verkeer.

 

Nu mogen hulpdiensten nog maximaal 170 km/u rijden. Dit gebeurt niet vaak maar bij een reanimatie telt elke seconde. 

 

Wat is jouw mening? Doe mee aan onze poll op de voorpagina.

Politie waarschuwt voor malafide klusjesmannen in de regio

Gemaakt: Vrijdag, 28 februari 2020 17:14

REGIO - Woensdag 26 februari 2020 is een bewoner aan de Dorresteinseweg in Amersfoort opgelicht door mannen die zich voordeden als dakdekkers. Volgens de klusjesmannen zou de woning van de bewoner verschillende gebreken hebben aan het dak, zoals kapotte dakpannen. Zij konden de gebreken repareren voor 250,- Euro. De bewoner moest dit bedrag direct betalen zodat de mannen materiaal konden kopen. De bewoner heeft het geld aan de klusjesmannen gegeven, maar de mannen zijn niet meer terug gekomen.


De mannen reden in een zwart busje met oranje letters.


Een van de mannen had het volgende signalement:
- man
- blanke huidskleur
- 1.84 cm lang
- tenger postuur
- kort licht blond haar
- slecht gebit
- blauw grijze jas

 

De politie wil iedereen waarschuwen om geen klusjes van deze personen aan te nemen! Bel bij een verdachte situatie 112!

Dronken fietser bij knooppunt Hoevelaken van de snelweg gehaald

Gemaakt: Zondag, 01 maart 2020 16:20

HOEVELAKEN - Zondagmorgen, omstreeks 06.15 uur, hebben agenten van Politie Baarn ondersteund bij een melding in Amersfoort. De agenten kregen een melding dat er een fietser op de snelweg (A1) zou fietsen. Gezien de gevaarzetting zijn de agenten met spoed ter plaatse gegaan.

 

Op knooppunt Hoevelaken troffen zij een dronken jongen op een fiets aan. Hij was zo dronken dat vragen van de agenten beantwoorden ook moeilijk verliep.


Uiteindelijk wist hij te vertellen dat hij in het centrum van Amersfoort is geweest en onderweg naar huis was. Omdat deze jongen zodanig onder invloed van alcohol was hebben de agenten hem bij zijn ouders thuisgebracht.

 

Gezien de hele situatie heeft deze jongen een bekeuring gekregen voor: het niet voeren van fietsverlichting, fietsen op de vluchtstrook en openbare dronkenschap.

Drie auto's betrokken bij kop-staartbotsing op de Nijkerkerbrug

Gemaakt: Donderdag, 05 maart 2020 16:17

NIJKERK - Donderdagmorgen 5 maart rond 8.45 uur heeft een kop-staartbotsing plaatsgevonden aan de Nijkerkerbrug - N301 in Nijkerk.

 

Bij de kop-staartbotsing zijn drie auto's berokken geweest. Er zijn geen gewonden gevallen maar de schade is groot. Twee van de drie auto's zijn door een begingsbedrijf afgevoerd. De eerste auto uit de kop-staartbotsing kon zijn weg vervolgen.

 

Het ongeval zorgde voor de nodige verkeershinder het verkeer moest om en om langs het ongeval rijden.

Auto rijdt voorgevel stadhuis Nijkerk binnen [video]

Gemaakt: Vrijdag, 06 maart 2020 13:27

NIJKERK - Op vrijdag 6 maart rond 10:50 uur is een auto tegen het stadhuis van Nijkerk gereden. De bestuurder, een man uit Nijkerk, raakte daarbij gewond. Er raakte verder niemand gewond.


Diverse hulpdiensten kwamen vrijdagochtend snel ter plaatse. De bestuurder is gewond naar het ziekenhuis gebracht. Daarna is hij aangehouden. Het stadhuis werd ontruimd, maar de medewerkers konden al gauw weer terug het pand in. Het bleek namelijk al snel dat de situatie weer veilig was. Op dat moment konden recherche, de Verkeersongevallen Analyse (VOA) en Forensische Opsporing veilig aan hun onderzoek beginnen.

 

Beelden en geruchten
Vlak na het incident gingen er al snel beelden rond waarop te zien is hoe de auto het stadhuis inrijdt. De politie heeft deze beelden ook gezien en nemen het mee in het onderzoek. Daarnaast spreekt de politie met getuigen, verzamelen ze bewakingsbeelden en hebben agenten gesproken met de bestuurder van het voertuig.

 

Er zijn veel vragen over de toedracht en de politie ziet dat daarover gespeculeerd wordt. Uit eerste onderzoek is gebleken dat de man al op zoek was naar psychische hulp. Hij verklaarde dat hij op dat moment in psychische nood verkeerde en dat zijn handelen niet gericht was op de gemeente of medewerkers van de gemeente.

 

Identiteit van de man
De politie geeft bewust de leeftijd van de man niet omdat de herleidbaarheid naar de identiteit van de man dan te groot is.

BART!-experiment: eenvoudig melden zonder bellen

Gemaakt: Zaterdag, 07 maart 2020 16:23

NEDERLAND - Wat doe je als je een incident wilt melden in je wijk, zoals geluidsoverlast of problemen met hangjongeren? Daarvoor kun je in de toekomst BART! gebruiken, een meldingsplatform waarmee je met behulp van slimme techniek pijlsnel buren, gemeente en politie tegelijk op de hoogte brengt. De techniek achter BART! is nog in ontwikkeling en werd onlangs getest in een proeftuin in Den Haag. Op donderdag 5 maart zijn de laatste bevindingen gedeeld om te zien of het platform breder inzetbaar is.

 

social media
BART! staat voor Burger Alert Real Time . Het is een real time, digitaal meldingsplatform voor bewoners om verdachte situaties 24/7 te delen met politie, gemeente en andere BART! -gebruikers. De techniek achter BART! maakt gebruik van bestaande apps en sociale mediaplatforms, zoals Facebook, Instagram, Twitter en WhatsApp.


Bij overlast, verdachte situaties of sociale problemen geven bewoners via BART! een digitale waarschuwing aan elkaar, en indien nodig onderneemt de politie of de gemeente direct actie.

 

Verschil
Op dit moment zijn er al bewonersinitiatieven om de leefbaarheid en veiligheid in de wijk te vergroten, zoals de WhatsApp-buurtgroepen en buurtwachten. Wat is het verschil?


BART! gaat uit van een nieuwe technologie die werkt volgens algoritmes. Dit houdt in dat als een bewoner een bericht stuurt via BART! het systeem een bepaalde combinatie van woorden uit dat bericht herkent en er verband tussen legt. Met behulp van slimme technologie worden deze online berichten automatisch geselecteerd en gestructureerd aangeboden aan het juiste loket bij gemeente of politie.


De melding van een bewoner wordt automatisch door het systeem doorgestuurd naar de instantie die erover gaat, zonder dat er een telefoontje aan te pas komt of dat een bericht eerst door iemand moet worden uitgelezen. Er komt dan een waarschuwing binnen bij de meldkamer waardoor een medewerker weet dat er op een bepaald adres wat aan de hand is.

 

Drempel
René Rosmolen werkt bij de meldkamer en heeft, als operationeel specialist, veel te maken met social media en innovatie. Over BART! zegt hij: 'Bij een verdacht incident is de drempel voor bewoners vaak te hoog om 112 te bellen. Het is dan eenvoudiger om even een berichtje te sturen naar de politie. Die online berichten komen vaak van jongeren die minder snel geneigd zijn om te bellen om iets te melden en vaker online zijn. Voor de politie zijn de online berichten gunstig. Het levert extra informatie op en er zijn meer bewoners die getuigen over hetzelfde incident. Daarnaast kun je sneller handelen omdat je meteen de locatiegegevens bij de hand hebt en precies kunt zien waar de melder zich bevindt.'

 

Filters
BART! is nog een experimenteel systeem. De eerste proeftuinen in Den Haag zijn gebruikt om het meldingsplatform uitgebreid te testen en in de toekomst verder te ontwikkelen, zodat het platform beter aansluit bij de behoefte van bewoners. 'Een bewoner kan met BART! zelf kiezen wanneer en op welke manier hij contact opneemt met de politie', vertelt de Haagse inspecteur wijkzorg politie Mart Spruijt. 'Dat werkt drempelverlagend, want een bewoner kan ons dan via meer verschillende kanalen bereiken, dan alleen via het huidige 0900-8844 nummer. Een ander voordeel is dat het systeem van BART! filters heeft, waardoor een bericht over een losse stoeptegel niet meer bij de politie binnenkomt maar automatisch naar de gemeente gaat. En als er een overlastmelding bij de politie binnenkomt hebben we meteen de locatiegegevens van bewoners, zodat we sneller kunnen ingrijpen.'

 

Moderator belangrijk
Uit de praktijkproef blijkt dat een goede moderator in een appgroep ook belangrijk is. Weerbaarheidsprofessional Edwin van Rijswijk heeft als bewoner deelgenomen aan de praktijkproef van BART! Hij zegt daarover: 'Het systeem via sociale media is een mooie aanvulling in het contact met de politie. Dat kan naar mijn idee nog verder worden doorontwikkeld, zodat je bij een incident als bewoner ook real time aan de meldkamer een video kan laten zien of een spraakbericht kan doorgeven.'

 

Doorontwikkeling BART!
Op donderdag 5 maart werden de opgedane inzichten met BART! uit de praktijkproef Den Haag landelijk gedeeld met betrokken professionals. De resultaten kunnen nu worden uitgewerkt naar een daadwerkelijke aanpak in de praktijk. De input van de bewoners en betrokken professionals wordt daarbij meegenomen.BART! is een project waaraan de gemeente Den Haag, de politie, CGI, TNO, TU Delft en TIGNL samenwerken.

Speler van Sparta Nijkerk loopt rugletsel op tijdens voetbalwedstrijd tegen Albatross in Ugchelen

Gemaakt: Zaterdag, 07 maart 2020 19:17

UGCHELEN / NIJKERK - Een speler van voetbalvereniging Sparta Nijkerk is zaterdagmiddag gewond afgevoerd naar het ziekenhuis na een voetbalwedstrijd tegen Albatross in Ugchelen.

 

De speler kwam hard ten val na een schouderduw. De speler kwam zo hard ten val dat hij last kreeg van zijn rug, de trainers vertrouwde het niet en belde de ambulancedienst. medewerkers van twee ambulances ontfermde zich over het slachtoffer. Na controle werd het slachtoffer afgevoerd naar het ziekenhuis met rugletsel. Over de ernst van de verwondingen is niets bekend.

 

Sparta Nijkerk verloor de wedstrijd uiteindelijk met 4-1 van Albatross.

Chalet en schuur uitgebrand in Nijkerkerveen [video]

Gemaakt: Zondag, 08 maart 2020 11:17

NIJKERKERVEEN - In Nijkerkerveen is zondagmorgen 8 maart een chalet en een schuur in vlammen opgegaan. De bewoners waren op het moment van de brand niet thuis.

 

In de chalet woonde tijdelijk een gezin omdat die hun woning aan het verbouwen zijn. De huisraad stond in de schuur die ook volledig is afgebrand. Volgens een familielid is een konijn om het leven gekomen. De brand werd rond 09:45 uur ontdekt.

Traumahelikopter landt op A1 bij Amersfoort na ernstig ongeval

Gemaakt: Zondag, 08 maart 2020 19:42

AMERSFOORT - Zondagavond 8 maart rond 19.10 uur heeft een ongeval plaatsgevonden op de Rijksweg A1 in Amersfoort.

 

Een automobilist verloor de macht over het stuur, botste tegen de vangrail, en kwam daarna tot stilstand. De inzittende is bij het ongeval zwaargewond geraakt. Een traumahelikopter landde op de snelweg om de ambulance te assisteren.

 

Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.