Logo 112Nijkerk

Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) vr 28 januari 2022, 17:27

Over 7 weken is het 16 maart, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen

Laatst bijgewerkt: vrijdag 17:27 uur
NIJKERK – Over 7 weken is het 16 maart. Dat is de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Of dat belangrijk is? Veel inwoners van Nijkerk vinden dat wel. Het opkomstpercentage in onze gemeente is vaak hoger dan het landelijk gemiddelde. Gaat u dan ook stemmen?

Inwoners van de gemeente Nijkerk van 18 jaar en ouder kiezen die dag de gemeenteraadsleden. Het aantal te kiezen raadsleden (zetels) hangt af van het aantal inwoners van de gemeente. In Nijkerk gaat het om 27 zetels. Deze 27 personen vertegenwoordigen de inwoners en beslissen namens u over veel zaken in de gemeente

Gemeenteraad beslist namens u
De gemeenteraad stelt bijvoorbeeld de gemeentebegroting vast. Hierin staat waar de gemeente haar geld aan gaat uitgeven. Dat kan gaan over onderhoud van wegen en groen, verkeer, cultuur, sport, voorzieningen voor de jeugd en jongeren en heel veel andere onderwerpen. De gemeenteraad beslist ook over algemene regels (verordeningen) waar inwoners van de gemeente zich aan moeten houden. En de gemeenteraad controleert het college van burgemeester en wethouders. Voeren zij het beleid goed uit?

In de gemeenteraad zitten raadsleden namens verschillende partijen. De verschillende partijen hebben verschillende standpunten. Hoe meer stemmen een partij krijgt, hoe meer mensen van die partij in de gemeenteraad komen. Daarmee bepaalt u als stemmer waar de gemeenteraad voor zal staan. Noteert u 16 maart alvast in uw agenda?

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Nijkerk

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Nijkerk
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.