Logo 112Nijkerk

Redactie lokaal 0 reactie(s) ma 23 oktober 2023, 16:43

Blauwtong bij de schaapskudde in Nijkerk

NIJKERK – Ook de schaapskudde van Nijkerk lijdt onder de ziekte blauwtong. Blauwtong is een niet-besmettelijke virusziekte bij schapen en andere herkauwers zoals runderen en geiten. De belangrijkste besmettingsroute is de beet van vliegjes (knutten) die besmet zijn met het blauwtongvirus. Zieke dieren kunnen elkaar niet direct besmetten en de ziekte is niet overdraagbaar naar de mens.

Symptomen van blauwtong

  • hoge koorts en veel speeksel aanmaken, kwijlen;
  • zwelling van de kop, tong en lippen, pijn en ontsteking van de kroonrand bij de hoeven;
  • niet meer eten en veel liggen;
  • kreupel lopen, met een bolle rug staan om de pijn in de poten te verlichten.

“Elke dag worden alle dieren van de schaapskudde in Nijkerk bekeken. Als er dieren symptomen vertonen halen we ze naar de stal toe. Er is geen medicijn tegen deze ziekte en de dierenarts kan alleen symptoombestrijding doen. De behandeling is gericht op het comfortabel houden van het dier en het bestrijden van bijkomende infecties.”

“De schaapherder probeert de dieren gezond te houden door lekker eten aan te bieden. Soms doen we dat met dwangvoeding als het dier door de pijn niet meer wil eten. De dieren zijn minstens twee tot drie weken ziek. De helft van de zieke dieren blijft niet gezond en gaat dood. Of we laten het schaap inslapen om verder lijden te voorkomen.”

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Nijkerk

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Nijkerk
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.