Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) di 19 juli 2022, 19:02

Blauwalgen in en om de vijver bij de Dr. FW. Klaarenbeeksingel in Hoevelaken

HOEVELAKEN – Waterschap Vallei en Veluwe heeft blauwalgen aangetroffen in en om de vijver bij de Dr. FW. Klaarenbeeksingel in Hoevelaken. De blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Blauwalgen ontstaan door zogeheten cyanobacteriën die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Het is niet mogelijk om het water te verversen, omdat het een stilstaand water is.

Op meerdere plaatsen in de gemeente Nijkerk zit blauwalg in het water. De gemeente waarschuwt met borden om niet te gaan zwemmen in het water. Ook uw hond moet u niet laten zwemmen in water met blauwalg.

Gevaar voor volksgezondheid

Komt u in contact met het water? Dan kunt u huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als u via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen. Daarom raden wij u aan om contact met het water te voorkomen. Voor volwassen mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

Waarschuwingsbordjes

De gemeente plaatst waarschuwingsbordjes bij de watergangen, vijvers en de haven. U wordt aangeraden om contact met het water te voorkomen. En honden niet in het water te laten zwemmen of van het water te laten drinken.

Deel dit artikel

Locatie

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Ook interessant

Weersverwachting Nijkerk

Volg ons

Volg ons