Redactie overig 1 reactie(s) ma 27 december 2021, 19:40

Al ruim 800 kilo vuurwerk in beslag genomen in Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel

Laatst bijgewerkt: maandag 19:40 uur
BARNEVELD / NIJKERK / SCHERPENZEEL – De laatste maanden is de politie druk bezig geweest met het onderscheppen van partijen illegaal vuurwerk. Ze hebben controles uitgevoerd en werken steeds meer informatie gestuurd (op basis van concrete aanwijzingen). Daarnaast krijgt de politie veel tips over illegaal vuurwerk. Al deze tips worden onderzocht en er wordt snel gehandeld als het vermoeden bestaat dat iemand illegaal vuurwerk heeft of het ergens heeft verstopt of opgeslagen.

Dit jaar is er in gemeenten Nijkerk, Barneveld en Scherpenzeel al ruim 800 kilo vuurwerk, waaronder illegaal, zwaar vuurwerk, in beslag genomen. In deze gemeenten zijn de afgelopen maanden in totaal 35 vuurwerk-onderzoeken geweest met daarbij 38 verdachten.

Illegaal vuurwerk is in de afgelopen decennia steeds zwaarder en daarmee gevaarlijker geworden. Het zijn in de basis gevaarlijke explosieven, die soms niet onderdoen aan de kracht van een handgranaat. Illegaal vuurwerk is niet goedgekeurd en getest. Soms wil het niet (of niet goed) afgaan en zo kom je niet op tijd weg. De harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging. Daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden. Zelfgemaakte vuurwerkbommen en illegaal vuurwerk zorgen voor 39 procent van al het ernstige vuurwerkletsel. En het is niet alleen gevaarlijk en overlast gevend voor mensen, het is ook slecht voor het milieu.

Regelmatig wordt illegaal vuurwerk in woonwijken opgeslagen, waardoor er een groot risico voor de buurt ontstaat. Er wordt in schuurtjes en woningen mee geëxperimenteerd en geknutseld aan zelfgemaakte vuurwerkbommen. Daarom vragen we ook om verdachte signalen uit je omgeving te melden. Als het een keer misgaat in een woonwijk zijn de gevolgen niet te overzien.

Als je denkt dat ergens (illegaal) vuurwerk wordt verhandeld, vraagt de politie om dit altijd te melden. Dat kan via 0900-8844 e anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Deel dit artikel

Reacties

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ook interessant

Weersverwachting Nijkerk

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Nijkerk
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.