Datum vandaag Tijd 13:41:12 Dijkje A Nijkerkerveen 3864PT 59010 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-110

zaterdag 22 juli 2017

WOENSDAG 04|01

Freek (17 jaar) activeert zelf het luchtalarm

Luchtalarm wordt vervangen door NL-Alert

APELDOORN - Zo'n kans krijg je niet snel, maar Freek (17 jaar) uit Veenendaal kon zijn geluk niet op toen hij op maandag 2 januari om 12 uur zelf het luchtalarm mocht activeren in de Meldkamer Oost-Nederland (MON) in Apeldoorn. Elke eerste maandag van de maand neemt de spanning toe bij Freek. De sirene gaat zo af! Familie en vrienden kunnen rekenen op een e-mail van Freek om ze daarop te attenderen. Menigmaal heeft hij zijn ouders verzocht het geluid op te nemen. En ook op school wil Freek graag het luchtalarm goed kunnen horen en gaan, in overleg met de leerkracht, speciaal voor Freek de ramen en deuren open.

Fascinatie
Zijn fascinatie voor het luchtalarm begon zo'n 5 jaar geleden toen Freek schrok van het harde geluid. Vanaf dat moment wilde hij alles weten. Waar komt het geluid vandaan? Hoe werkt het precies? Zijn moeder vertelt: "Freek heeft een verstandelijke beperking en leert daarom niet zo snel als anderen. Doordat hij zich ging interesseren in het luchtalarm heeft hij leren klokkijken. Hij kan nu plannen en met een agenda werken. Hij weet alle 'luchtalarm-dagen' voor 2017 uit zijn hoofd." "De volgende is op 6 februari", weet Freek. Jeroen Nagtegaal, centralist MON, checkt het even op de computer en natuurlijk heeft Freek gelijk!

Dat het luchtalarm zijn grote passie is, laat Freek zien met een zelfgemaakte alarmpaal. Thuis houdt hij zorgvuldig bij wanneer deze getest moet worden en via een zelfbedacht systeem weet hij precies wanneer het 12 uur is. Eerder heeft hij al in Veenendaal met een hoogwerker een alarmpaal van heel dichtbij gezien. Aan een sleutelhanger die hij altijd om heeft, hangt de foto van die paal. Dat hij nu te gast mag zijn op de meldkamer vindt Freek helemaal te gek. Jeroen laat hem zien hoe het allemaal in zijn werk gaat. Om 12 uur precies drukt Freek de knop in en activeert daarmee alle alarmpalen in een groot deel van Gelderland en Overijssel.

Met een brede lach luistert hij vervolgens aandachtig naar de sirene die door het opengezette raam klinkt. Voor deze bijzondere gelegenheid krijgt Freek tenslotte een diploma uitgereikt dat hij geslaagd is voor het bedienen van het waarschuwingsalarmeringssysteem. Wat een bijzonder moment." Straks ga ik met mijn ouders naar vrienden in Hattem. Ik ga ze meteen vragen of ze het alarm ook gehoord hebben!", zegt Freek enthousiast.

Hoe zit het ook alweer?
Het waarschuwings- en alarmeringssysteem (WAS) waarschuwt mensen voor rampen. Men wordt dan verzocht naar binnen te gaan, ramen en deuren te sluiten en radio en/of tv aan te zetten. Elke eerste maandag van de maand (m.u.v. feestdagen) worden de alarmen getest. Nederland telt ruim 4000 zogeheten WAS-palen.

Luchtalarm wordt vervangen door NL-Alert
Het alarm gaat uiterlijk 2020 verdwijnen. Vanaf dan is NL-Alert (voor mobiele telefoon) het belangrijkste alarmmiddel van de overheid. Kijk voor meer informatie over NL-Alert op www.crisis.nl/nl-alert.

remco dekker zegt: spacer
goede avond.
woord er ook rekening gehouden dat niet iedereen nl alert op zn mobiel kan hebben?
en dat de oudere mensen helemaal geen moderne mobielen hebben?
hebben we daar als overheid ook een oplossing voor?
en hoe zit dat als ik in wageningen woon maar ben in brabant, en daar wordt er gevaar geanalyseerd( gevaarlijke gassen/rook) woorden wij daar dan ook op de hoogte door gehouden als burgen? ook als ik in wageningen ben? krijgen wij dan ook een nl alert bericht uit brabant? waar kan ik daar allemaal informatie over vinden? of met wie en hoe kan ik daar t makkelijkste contact mee nemen?
mvg remco
04-01-17 23:27
Score: 2
Rick zegt: spacer
Hoi Remco,
Het idee achter nl alert is dat je ook mensen in de omgeving waarschuwt dat en wat er aan de hand is. Daarnaast zullen bijna alle telefoons tegen 2020 wel nl alert kunnen hebben.

Je krijgt alleen een nl alert bericht als je je ook in het gebied bevindt waar het van toepassing is. (De zender van het bericht selecteert een aantal zendmasten en alle telefoons in het bereik van die zendmasten krijgen het bericht.) Het maakt dus niet uit waar je bent, als er wat aan de hand is in jouw omgeving, krijg je het bericht. (Ik weet niet of je ook een bericht krijgt als je bijv. een uur later het gebied binnen rijdt.)
gr. Rick
05-01-17 15:45
Score: -2
ilona zegt: spacer
Hoezo anderen waarschuwen, je moet direct naar binnen ramen en deuren sluiten...ga ik toch niet eerst aan iedereen vragen of zei het alert bericht hebben? Daarbij tijdens de test met telefoon krijg ik hem soms op tijd soms veel te laat. Luchtalarm is ook niet afhankelijk van bereik en voor iedereen direct hoorbaar...
07-01-17 13:51
Score: -3
bastiaan zegt: spacer
heb de overheid misschien ook een oplossing voor de mensen die geen dure mobiel kunnen kopen.
mvg bastiaan
08-01-17 20:07
Score: 4
Michael zegt: spacer
Het duurt nog zeker 3 jaar mensen! Tijd zat dus om een telefoon aan te schaffen die WEL geschikt is voor de NL-Alert. Je kunt al telefoons kopen voor een paar tientjes die dat kunnen! Altijd moeilijk doen om niks... stomme Hollanders.
16-01-17 16:48
Score: -1
Rene zegt: spacer
Kom op mensen. Ga nu niet zielig doen over mobieltjes prijzen.
Juist veel ouderen genieten een prima pensioen en anders ga je er toch voor werken.
Bovendien is VVD (voor de kapitalisten) wederom gekozen tot 's lands grootste partij. Ra..ra hoe kan dat?
Gesjoemeld met de uitslagen misschien of mede door jouw stem ?
Om Nl Alert te benaderen is helemaal geen dure mobiel nodig bovendien.
17-03-17 10:34
Score: 0