Datum gisteren Tijd 21:58:35 Sloep Nijkerk 3863TG 85973 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-108

dinsdag 23 oktober 2018

DONDERDAG 30|01

Zeer grote uitslaande brand bij Polynorm/Flamco

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Bij Polynorm aan de Amersfoortseweg is halverwege de middag een zeer grote brand uitgebroken.

De eerste melding van de brand kwam binnen rond 15.00 uur op donderdag 30-01-2014. Het vuur greep om zich heen en al snel werd duidelijk dat het om een grote brand ging. De rookpluimen waren vanuit de gehele omgeving te zien en de brandweer heeft de hoogste prioriteit (grip1) afgegeven. Vanuit de hele regio, waaronder Amersfoort, Soest, Baarn, Leusden en Nijkerk, hebben zij diverse eenheden met hun voertuigen naar de brand geloodst. Al het personeel werd uit de fabriekshallen geëvacueerd. Ook werd een ambulance opgeroepen om uit voorzorg naar de plek des onheils te komen. Volgens de brandweer zijn er echter geen gewonden. In het metaalbewerkingsbedrijf Voestalpine-Polynorm wordt veel met gevaarlijke stoffen gewerkt. De brand heeft gewoed in een bedrijfshal van 100 bij 20 meter waar verpakkingsmateriaal zou liggen. Er was vrees dat de brand naar de naastgelegen loodsen zou overslaan (waar smeerolie opgeslagen ligt) maar dankzij de inspanning van de brandweer is dat voorkomen. De politie had gedurende enige tijd alle wegen richting Bunschoten afgesloten waardoor een groot verkeersinfarct ontstond en ook de snelweg A1 vastliep. De politiehelikopter heeft ook assistentie verleend om een overzicht vanuit de lucht te geven aan de hulpeenheden op de grond. Het betrokken en getroffen personeel is met bussen opgehaald en naar een nabijgelegen kerk gebracht voor opvang.

De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) heeft laten weten dat er tijdens de brand geen giftige stoffen zijn vrijgekomen en er geen chemische stoffen bij zijn betrokken. De brandweer laat de loods verder gecontroleerd uitbranden. Daarbij kan wel de nodige rook ontstaan en daarom adviseert de brandweer om daar uit te blijven omdat die stoffen kan bevatten die schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. De brand is hoogstwaarschijnlijk ontstaan tijdens laswerkzaamheden. De gewaarschuwde bedrijfs-hulpverlening kreeg het vuur niet onder controle en riep de hulp van de brandweer in.

Doordat automobilisten in de chaos niet goed hebben opgelet en de ogen op de brand hadden gericht, vond er op de N199 (Amersfoortseweg) een fikse aanrijding plaats tussen drie voertuigen. Gelukkig bleven de bestuurders ongedeerd, al is er wel een ambulance ter plaatse gekomen om hen te checken. Mede door dit voorval hebben de hulpdiensten een oproep aan "ramptoeristen" gedaan om niet naar de brand te komen.

Marinus Kers©

Video's